Maarten van Gelder
Tekst van interview in UK 26 - 20 MAART 1997

Back to Homepage Maarten van Gelder     Comment nia: Email.

Bij etentjes vouwde ik altijd servetjes, niet uit verveling, maar omdat ik het leuk vond, als versiering. Van mijn vrouw kreeg ik met kerst 1980 mijn eerste echte origamiboek en tot april van het jaar daarop was ik onder de pannen. Ik zat in mijn vrije tijd alleen maar te vouwen.

Maarten van Gelder, van huis uit natuurkundige en bij het Rekencentrum werkzaam als Internet-ondersteuner, houdt op Internet een mailinglist en een archief bij van origami- modellen en foto's. Hij is een bloedfanatiek beoefenaar van deze uit Japan overgewaaide papiervouwkunst, waarin hij onderhand zeer doorkneed is geraakt: "Een Nederlandse uitgever kan met mijn modellen de markt niet op, want die zijn te ingewikkeld en te moeilijk. Er zijn hoogstens honderd andere mensen in Nederland die ze kunnen uitvoeren. Wat er in verenigingsbladen staat is me te eenvoudig. En dus zet ik alles op Internet."

Van heinde en verre komen bijdragen aan Van Gelders origami-site. Koplopers zijn de Verenigde Staten en Japan; ontwikkelingsgebieden en andere landen waar papier een luxe is zenden daarentegen maar weinig diagrammen voor nieuwe ontwerpen in.

Volgens Van Gelder vergt de beoefening van origami wel enige bijzondere vaardigheden: 'Het hangt er van af wat je wilt. Je ziet momenteel veel mensen die met theezakjes in de weer zijn en daar heb je weinig voor nodig. Maar deze paddestoel bijvoorbeeld is driedimensionaal en daar komt toch wel enig ruimtelijk inzicht bij kijken; ik weet niet of iedereen dat wel heeft meegekregen.' In de origami is er een stroming die werkt met duizenden velletjes papier. Deze velletjes leveren, ingenieus in elkaar geschoven, een groot object op. Van Gelder toont een foto van een meer dan menshoge poort, die hij verschillende keren in het buitenland heeft opgetrokken: 'Gedemonteerd past hij in een doos die in een koffer kan. In New York, waar ik een bijeenkomst van de Amerikaanse origami- vereniging bezocht, wilden ze dat niet geloven. Meestal krijg ik wel hulp, maar als ik hem in mijn eentje opzet ben ik er zes uur mee bezig. Hij staat helemaal zonder steun, het is alleen maar papier. Alleen bij de bloemenslingers die eraan hangen heb ik wat lijm gebruikt.'

De poort is zijn trots, maar hij toont ook foto's van andere indrukwekkende projecten, zoals een zwaan van 2200 en een vest van 800 velletjes papier.

Er zijn ook kleinere projecten. Uit enkele blaadjes maakt hij een cactus, een ananas, een windmolen, een professorenbaret, een pijlstaartige duivel, een vleugel met een pianist eraan, en de al genoemde paddestoel, die hem een oorkonde en een gouden horloge uit Japan opleverde.

Overigens blijkt het ook mogelijk de origami te beoefenen met bankbiljetten, speelkaarten en stijve metrokaartjes - voor deze laatste, vooral in Parijs beoefende tak van de vouwkunst dient men te beschikken over een goed gebit.

Collega's van Van Gelder op het Rekencentrum vonden zijn hobby aanvankelijk gefrobel, maar dat veranderde na een cursusweekend van de dienstcommissie: 'We zaten in Dwingelo in een hotel en wat doe je dan 's avonds? Ik dacht ze kunnen me wat, ik ga gewoon vouwen en dan merken we het wel. Die avond wees een van mijn collega's naar buiten: kun je dat maken? Hij wees op de kerk van Dwingeloo, die een ui-vormige torenspits heeft. Nou, de volgende ochtend was het klaar en dat vond hij toch wel erg goed. Hij is daarna nog verschillende keren op mijn kamer terug geweest om te vragen of ik nog wat nieuws had.'

Harry Perton

Meer vouwpatronen vindt u op http://www.mvg-ori.nl

16 UK 26 - 20 MAART 1997
Foto Elmer Spaargaren


Wonder what the backgroung of this page is? Have a look.